Wales > Snowdonia > Snowdon
Snowdon
Snowdon

Klik om te vergroten
Snowdon vanaf de Pyg Track

29 april 1999, donderdag
…Het kwam er toch weer van, wat is nou een vakantie  in Wales zonder een beklimming van de hoogste berg van Wales: de Snowdon! We moesten er een eindje voor rijden, maar met het prachtige weer moet je dat er voor over hebben.
Doordat het zo'n lange rit was van Talybont on Usk naar Penn-y-pass, bijna vier uur in de auto, was er maar één route mogelijk naar de top van de Snowdon - de kortste. Van Penn-y-pass via de Pyg Track, de Zig-Zags en de 3m markerstone, naar de top van de Snowdon.

Aangezien Karin zwanger was wilde zij met het treintje naar boven, zodat we toch met z'n vieren boven zouden zijn. Bij de 3m marker stone aangekomen zat Karin daar ook al. Ik vroeg mij meteen af of zij van boven naar beneden was komen lopen om ons op te halen. Op deze vraag kwam een heel ander antwoord dan ik had verwacht. De treintjes reden die dag niet verder dan Clogwyn station, omdat het boven te hard waaide.  Wij snapten het niet, want het was boven heelijk weer, niks geen harde wind. Dus Karin was 27 weken zwanger van Clogwyn station naar 3m marker stone gelopen. Op zich wel leuk, liepen we toch nog met zijn vieren omhoog naar de top van de Snowdon.

Terug naar beneden liepen we eerst via Clogwyn station, zodat Karin, vanaf daar met de trein terug kon.
Vanaf Clowyn station, waar het volgende treintje nog even op zich liet wachten, liepen Jenny, Robin en ik verder naar beneden via het Llanberis path naar Llanberis

Het Llanberis path is het populairst pad, voor wandelaars naar de top van de Snowdon, het loopt parallel aan het spoorlijntje...

Kaart: Ordnance Survey, Outdoor Leisure 17
Vertrekpunt: Penn y Pass, GR 648556
Afstand: 12 km
Hoogteverschil: 730 m
Hoogste punt: Snowdon, 1085 m
Verblijfadres: Cottage in Talybont-on-Usk
Het Weer: Zonnig, temperatuur 15-20° C.