Buiten de deur activiteiten - eindje lopen, op fietse, oriëntering - worden beschreven aan de hand van fragmenten uit mijn dagboeken en foto's gemaakt tijdens de tochten.
   De beschrijvingen van gemaakte tochten worden verduidelijkt met: gebruikte kaart(en), afstand, hoogte verschil en hoogste punt. Handig om zelf een tocht te plannen, of inspiratie op te doen, en anders veel plezier bij het plaatjes kijken.
   Kijk ook eens bij de links, online shops, recensies & awards of in de literatuurlijst.

Activiteiten in: Engeland | Frankrijk | Italië | Oostenrijk | Schotland | Wales | Zwitserland
Index

Engeland
Church Beck KIMM 2000

Lake District
Het Lake District, National Park sinds 1951, ligt in het noorden van Engeland in het graafschap Cumbria. Oorspronkelijk lag het Lake District in de graafschappen Cumberland, Westmorland en voor een deel in Lancashire, maar na de provinciale herindeling van 1974 in Cumbria. Het is het grootste Nationaal Park van Engeland.
   Voor een overzicht van de fells zoals bergen/heuvels in het Lake District worden genoemd zijn twee werken van belang: de uit zeven delen bestaande Pictorial Guide van A. Wainwright en het boek The Lakeland Fells.
   Door verzamelaars van toppen worden fells ook wel Wainwrights genoemd.
2000
Walna Scar Road - The Old Man of Coniston
The Old Man of Coniston
KIMM 2000, Zuid West Lake District, Engeland
1997
Helvellyn - Lower Man - White Side - Raise
Little Man - Skiddaw - Bakestall
Scafell Pike - Great End - Great Gable

Dartmoor
Dartmoor National Park, met een oppervlakte van 945 km2, bestaat voornamelijk uit moerassig heideland met op de heuveltoppen granieten rotsen, tors genoemd.
   Het moerassige heideland moet zeker niet worden onderschat. In het verleden is er na een ontsnapping uit Dartmoor Prison in Princetown zeker één gevangene spoorloos in het veen verdwenen.
2003
Birch Tor - Hookney Tor - Hameldown Tor
Hound Tor - Bowerman’s Nose
Pupers Hill - Ryder’s Hill

Tick list

Frankrijk
Thaborman 2002

Languedoc
2007
Mont Caroux

Isère
2003
La Marmotte
La Garde

Savoie
2003
Combe de l’Aiguille Noire
2002
Thabor'man, Valmeinier, Savoie, Frankrijk
   Rond kwart over negen waren we in Valmeinier 1800. Er stonden al heel wat auto's geparkeerd. Rugzakken werden ingepakt en een aantal deelnemers lees verder >>

Italië
Salares rondje

Dolomieten
2008
Salares rondje

Oostenrijk
Vordere Pollesalm

Ötztal
Het Ötztal is 70 kilometer en daarmee het langste zijdal van het Inntal.
   Het Ötztal bestaat uit vijf terrassen. Op het eerste terras ligt de plaats waar het dal naar is vernoemd Oetz (812 m), het tweede terras begint net voor Tumpen, na Umhausen begint het derde terras het terras van Längenfeld, op het vierde terras ligt Sölden (1368 m), het vijfde terras is het Ventertal.
   Het Ventertal is niet het enige zijdal, Niederthai ligt bijvoorbeeld in het Horlochtal, Gries in het Sulztal en Obergurgl in het Gurglertal, en dan zijn dat alleen nog maar de dalen met een verharde weg.
   In 1991 werd het Ötztal wereldnieuws door de vondst van een bevroren lichaam. Op zich niet bijzonder maar het bleek een prehistorische jager te zijn. Al snel kreeg hij de bijnaam "Ötzi".
2006
Wildes Mannle
Ötztaler Radmarathon
Ramolhaus
2002
Martin-Busch-Hütte & Similaunhütte
Ramolhaus
Timmelsjoch
Hochjochhospiz
2001
Narrenkogel
Woekelwarte
Ambergerhütte
Pollestal

Zillertal
Het Zillertal is het grootste zijdal van het Inntal met 45 kilometer wel een stuk korter dan het Ötztal, maar vooral in het begin veel breder.
   Voorbij Mayerhofen splitst het Zillertal in het Tuxertal, Zemmtal en Zillergrund die doorlopen tot aan de Tuxer Hauptkamm en Zillertaler Hauptkamm.
2002
Tuxer Jochhaus
Edelhütte & Ahornspitze
Pfitscher Joch Haus

Schotland
Stob Binnein KIMM 2001

Schotland is ruwweg onder te verdelen in de Hooglanden en de Laaglanden.
   De Laaglanden strekken zich uit naar het noorden tot de grote Highland Boundary Fault, die diagonaal door het land loopt en van de Firth of Clyde in het westen naar Stonehaven, net onder Aberdeen, in het oosten. Voorbij deze lijn beginnen de Hooglanden.
   Een verdere onderverdeling van zuid naar noord: Zuidschots Bergland; Strathclyde, het zuidelijk deel hoort bij de Laaglanden; Oost-Schotland; Schotse Hooglanden, dit is maar een deel van de Hooglanden, ook de Grampian Mountains en het noordelijk deel van Strathclyde behoren hierbij; Herbriden, Orkney en Shetland.
    The Munros en The Corbetts and other Scottish hills zijn dè twee boeken die nodig zijn bij het Munro-Bagging het verzamelen van toppen in Schotland.

Laaglanden
2001
KIMM 2001, Clyde Murshiel Regional Park, Zuid West Schotland
Benyellary - Merrick Zuidschots Bergland

Hooglanden
1999
KIMM 1999, Cowal Peninsula, Argyll, Schotland
   Bij Glenbranter rijden we het Argyll Forest Park in, dit is morgen het gebied waar de KIMM 1999 zal plaatsvinden.
Halverwege Glenbranter en Dunoon, stond het eerste verwijzingsbordje KIMM 1999, er werd één richtingverkeer voorgeschreven door de organisatie, lees verder >>
1996
Pap of Glencoe
Ben More Oost-Schotland
Ben Lomond Strathclyde
1995
Beinn Ghlas - Ben Lawers Oost-Schotland
Ben Hope
Ben Nevis

Tick list

Wales

Brecon Beacons
Brecon Beacons Nationaal Park is gelegen in het zuiden van Wales. Het bestaat uit vier bergstreken van west naar oost zijn dit: Black Mountain, Fforest Fawr, Brecon Beacons en Black Mountains. Sinds 17 april 1957 is het tot de status van Nationaal Park verheven.
1999
Fan Frynych
Corn Du - Penn y Fan - Cribyn - Fan y Big
Black Hill - Hay Bluff

Snowdonia
Snowdonia ligt in het noorden van Wales, in 1951 werd dit deel van noordwest Wales een Nationaal Park. Snowdonia bestaat uit de bergketens: Carneddau, Glyders, Snowdon, Eifionydd, Moelwyns, Rhinogs, Arenigs, Arans en Cader Idris.
1999
Snowdon
1997
Crib y Ddysgl - Snowdon - Y Lliwedd
Carnedd Dafydd - Carnedd Llewelyn -Yr Elen
Glyder Fawr - Glyder Fach
Moel Siabod
1994
Snowdon

Tick list

Zwitserland

Oberwallis
Oberwallis ligt in het ruigste deel van het Rhònedal tussen de plaats Leuk en de Rhònegletsjer.
2000
Eggerhorn
Folluhorn
Binntalhütte
Stockalperweg
Grengiols - Ze Binne
1998
Monte Moropass
Weißmieshütte
Britanniahütte
Bettmeralp - Fiescheralp
Blinnental
Sidelhorn